Niegdyś post był uwarunkowany rytmem natury, kończyły
się zapasy zgromadzone jesienią, nie było lodówek także ludzie mieli
ograniczony dostęp do żywności, a niejednokrotnie musieli głodować.
Z kolei lecznicze głodówki były w medycynie znane i stosowane
od najdawniejszych czasów i dopiero w
XIX w. szybki rozwój chemioterapii spowodował, że zarzucono je, przy szybkim
rozpowszechnieniu leków farmaceutycznych, które usuwając
tylko objawy, nie dotykają samej istoty
choroby, a jeszcze często dodatkowo
zatruwają ustrój.
Z lekarskiego punktu widzenia jest zrozumiałe, że odcięcie
lub wybitne ograniczenie dowozu pokarmu
z zewnątrz zmusza ustrój do tzw.
żywienia endogennego (wewnętrznego) czyli czerpania z własnych tkanek substancji koniecznych dla
utrzymania prawidłowego składu krwi,
przy czym zostaje zachowana "hierarchia ważności" - w pierwszym rzędzie zużyte zostają złogi,
nadmiary, komórki zestarzałe i
zwyrodniałe, przez co ustrój oczyszcza się i
odmładza, a choroby znikają.
Trzeba pamiętać, że nagromadzenie różnego rodzaju złogów w tkankach to jedna z
podstawowych cech starzenia się, a w
społeczeństwach zamożnych, zwykle przekarmionych, początkowe stadia choroby miażdżycowej
stwierdza się już u małych dzieci. Głodówka nie może oczywiście być stosowana w chorobach
wyniszczających, czy połączonych z
utratą białka, a także w przypadkach nowotworów
złośliwych, choć przy normalnej terapii onkologicznej dieta "zdrowotna" może być bardzo
pomocna, zwiększając odporność
przeciwnowotworową. Natomiast bardzo liczne i różnorodne są choroby, w których istnieją wyraźne wskazania
do leczenia głodem.
Jednak każdy może sobie pozwolić na kilkutygodniowe odstawienie mięsa i produktów zwierzęcych choćby na czas Wielkiego Postu, spożywając jedynie kasze oraz warzywa i owoce w różnej postaci np. pijąc soki owocowo-warzywne, które dostarczają wielu witamin i mikroskładników wzmacniających układ immunologiczny. Dodatkowo zaleca się nawadnianie organizmu pijąc oprócz wody herbaty ziołowe, które pozwalają pozbyć się złogów i niekorzystnych substancji z przemiany materii. Do
takich produktów należą sok z buraka, sok z kiszonej kapusty, sok z
granatu, głogu, karczocha, dyni, sok pomidorowy, czystek, aronia, żurawina, aloes, acerola, dzika róża alkai, brzoza,pokrzywa.
Żurawina jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców. Jej działanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby przyzębia i próchnicę, wrzody żołądka, infekcje dróg moczowych, a także choroby serca.Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu,
jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy, które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy.
Zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów.
Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i
związki roślinne, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, pomagając bronić
się przed chorobami, także tymi najgroźniejszymi: rakiem i miażdżycą. Sprawdź,
jakie jeszcze właściwości ma aronia. Sok z aronii ma piękny kolor
ciemnej, głębokiej czerwieni. Właściwości zdrowotne aronii są nie do
przecenienia - to antidotum na choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę,
nowotwory i schorzenia oczu.
Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C –
mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Jest w nich też dużo innych
witamin –
A, B1, B2, E, K, a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów,
kwasów
organicznych, garbników, pektyn. Stosuje się je w nadciśnieniu,
chorobach
serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco i
przeciwzapalnie,
pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego, chronią przed szkorbutem.
Natomiast kwiaty – dzięki dużej ilości flawonoidów, antocyjanów,
garbników i
olejku eterycznego – stosuje się głównie przy niestrawności, bólach
gardła i
dolegliwościach skórnych.
Naturalny sok z owoców goji jest źródłem witaminy C, która pomaga
w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz nerwowego, przyczynia
się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz chroni komórki przed
stresem oksydacyjnym, wspomaga system odpornościowy, oczyszcza wątrobę i nerki,
wspomaga siłę wzroku, wpływa na niszczenie wolnych rodników, podtrzymuje zdrowy
cholesterol, pozytywnie działa na ciśnienie tętnicze krwi, wpływa na
przyswajanie węglowodanów, co zarazem obniża zawartość cukru we krwi, polepsza
cyrkulację krwi w mózgu i naczyniach kapilarnych, wpływa bezpośrednio na pracę
trzustki i wątroby, obniża cholesterol, itd.
Sok z
granatu hamuje inwazję komórek nowotworowych oraz zapobiega przerzutom.
Powoduje wstrzymanie powstawania zmian nowotworowych płuc, prostaty, jelit, skóry
oraz piersi. Granat zawiera składnik, który obniża poziom antygenu gruczołu
krokowego. Działanie przeciwutleniaczy stanowi skuteczną profilaktykę w
chorobach serca i układu krążenia, a także pomaga w redukcji
złogów
cholesterolowych w naczyniach krwionośnych. Ponadto wykazano, że sok z granatu
powoduje obniżenie stężenia lipidów i glukozy we krwi. Podczas jego regularnego
spożywania obserwuje się zmniejszone ryzyko niedokrwienia mięśnia sercowego.
Obniża się także ryzyko zachorowania na arteriosklerozę i zmniejsza się wchłanianie
złej frakcji cholesterolu LDL. Chroni przed powstawaniem nadciśnienia
tętniczego krwi, działa protekcyjnie na wątrobę oraz nerki, a także ma
właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Regularne spożywanie soku z granatu może
znacząco wpływać na psychikę, uspokajając i łagodząc stany napięcia oraz stres
związany z życiem codziennym.
Źródło: Ewa Dąbrowska "Ciało i ducha ratować żywieniem"
https://www.youtube.com/watch?v=1C7Brvry43c
https://www.youtube.com/watch?v=Dd5EnWqX-Qc
OdpowiedzUsuń