Składniki diety,które wspomagają odporność

Znalezione obrazy dla zapytania jesień herbata



Okres jesienny to bardzo duże narażenie dla naszego zdrowia ze względu na coraz niższe temperatury oraz zmieniający się klimat. Zarazki i bakterie mnożą się szybciej przez co atakują nasz organizm, który w tych warunkach pogodowych może być osłabiony. Tarczą ochronną jest oczywiście nasza oporność. Aby ją wzmocnić należy najpierw zadbać o dietę, która również w tym przypadku jest bardzo istotna. Wiele składników żywnościowych wspomaga budowę naszej naturalnej ochrony ale także wykazuje działanie bakteriobójcze.

Oto elementy diety, o które warto zadbać:

    Znalezione obrazy dla zapytania jajecznica
  • spożywanie ciepłych posiłków - szczególnie śniadań. Ciepłe posiłki dodają rozgrzewają nasz organizm od środka i pobudzają do działania
  • spożywanie produktów o dużej zawartości antyoksydantów - są to substancje znajdujące się w żywności które zwalczają wolne rodniki, które organizm wytwarza w różnych przemianach. Ich silna produkcja zachodzi w stresie, zmęczeniu, korzystaniu z używek, złej diecie. Antyoksydanty w dużej mierze walcząc z negatywnymi czynnikami walczą również z chorobami i budują naturalną barierę obronną organizmu. Występują w warzywach i owocach, jednak największe ilości znajdziemy w cytrusach, pomidorach, papryce, cebuli, burakach i marchewce. 
  • witamina C + cynk -Wzmacnia błony śluzowe i uszczelnia naczynia krwionośne, a to nie pozwala rozprzestrzeniać się chorobotwórczym drobnoustrojom. Cynk pobudza proces powstawania białych krwinek które są ciałami odpornościowymi. Witaminę C znajdziemy w cytrusach, cebuli, dzikiej róże, aronii, porzeczkach oraz w kiwi. Warto zacząć dzień od szklanki letniej wody z sokiem z połowy cytryny z imbirem i miodem. Natomiast cynk możemy znaleźć w owocach morza, nasionach roślin strączkowych, pestkach słonecznika i dyni.  Znalezione obrazy dla zapytania witamina c
Świetnym źródłem witaminy C jest acerola, warto więc sięgać po sok z tego owocu (link ) 


  • Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 - występujące w olejach roślinnych i rybach, np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany, łosoś, makrela oraz tran. Odgrywają rolę w niszczeniu stanów zapalnych.

  • Leki z domowej spiżarni - cebula i czosnek - Czosnek ma działanie bakteriobójcze, antybakteryjne i przeciwzapalne, a dodatkowo jest silnym przeciwutleniaczem. Oddziałuje na układ odpornościowy, wspierając reakcje obronne organizmu, dlatego nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Natomiast cebula zawiera fitoncydy o działaniu bakteriobójczym, a ponadto stanowi świetne źródło witaminy C. Dodatkowo cebula jest dobrym naturalnym prebiotykiem, to znaczy, że wspomaga dobry rozwój korzystnych bakterii w jelicie cienkim.Można również dodawać do diety przetwory z tych warzyw jak np. olej czosnkowy, czosnek suszony - które moją porównywalne właściwości jak świeży czosnek.  
Znalezione obrazy dla zapytania czosnek i cebulaOLEJ CZOSNKOWY EKO 350ML DARY NATURY
  • Herbata z imbirem i miodem -  podniesie naszą odporność, jeśli będziemy pamiętać, aby dodać te składniki po odpowiednim jej przestudzeniu, w przeciwnym wypadku stracą one swoje lecznicze właściwości. Imbir ma wspomniane wcześniej właściwości rozgrzewające, natomiast miód jest źródłem składników przeciwzapalnych i przeciwgrzybiczych. W ofercie sklepu Benedetto znajdą państwo naturalne herbatki z takimi dodatkami, np. rozgrzewająca Herbata Benedyktyńska z imbirem i cytryną ( link )

  • od października do marca suplementuj witaminę D3 - wspomaga odporność, ma udowodnione działanie w regulacji metabolizmu, należy ją suplementować właśnie w tych miesiącach ze względu na ograniczoną ekspozycję na słońce, a co za tym idzie - brak syntezy skórnej tej witaminy. 

Komentarze

Popularne posty