post i wiosenny detox


Niegdyś post był uwarunkowany rytmem natury, kończyły się zapasy zgromadzone jesienią, nie było lodówek także ludzie mieli ograniczony dostęp do żywności, a niejednokrotnie musieli głodować.

 Z kolei lecznicze głodówki były w medycynie znane i stosowane od  najdawniejszych czasów i dopiero w XIX w. szybki rozwój chemioterapii spowodował, że zarzucono je, przy szybkim
rozpowszechnieniu leków farmaceutycznych, które usuwając tylko  objawy, nie dotykają samej istoty choroby, a jeszcze często  dodatkowo zatruwają ustrój.


Z lekarskiego punktu widzenia jest zrozumiałe, że odcięcie lub  wybitne ograniczenie dowozu pokarmu z zewnątrz zmusza ustrój do  tzw. żywienia endogennego (wewnętrznego) czyli czerpania z  własnych tkanek substancji koniecznych dla utrzymania prawidłowego  składu krwi, przy czym zostaje zachowana "hierarchia ważności" - w  pierwszym rzędzie zużyte zostają złogi, nadmiary, komórki  zestarzałe i zwyrodniałe, przez co ustrój oczyszcza się i  odmładza, a choroby znikają. 

Trzeba pamiętać, że nagromadzenie  różnego rodzaju złogów w tkankach to jedna z podstawowych cech  starzenia się, a w społeczeństwach zamożnych, zwykle przekarmionych, początkowe stadia choroby miażdżycowej stwierdza  się już u małych dzieci. Głodówka nie może  oczywiście być stosowana w chorobach wyniszczających, czy  połączonych z utratą białka, a także w przypadkach nowotworów  złośliwych, choć przy normalnej terapii onkologicznej dieta  "zdrowotna" może być bardzo pomocna, zwiększając odporność  przeciwnowotworową. Natomiast bardzo liczne i różnorodne są  choroby, w których istnieją wyraźne wskazania do leczenia głodem.

Jednak każdy może sobie pozwolić na kilkutygodniowe odstawienie mięsa i produktów zwierzęcych choćby na czas Wielkiego Postu, spożywając jedynie kasze oraz warzywa i owoce w różnej postaci np. pijąc soki owocowo-warzywne, które dostarczają wielu witamin i mikroskładników wzmacniających układ immunologiczny. Dodatkowo zaleca się nawadnianie organizmu pijąc oprócz wody herbaty ziołowe,  które pozwalają pozbyć się złogów i niekorzystnych substancji z przemiany materii. Do takich produktów należą sok z buraka, sok z kiszonej kapusty, sok z granatu, głogu, karczocha, dyni, sok pomidorowy, czystek, aronia, żurawina, aloes, acerola, dzika róża alkai, brzoza,pokrzywa.
Żurawina jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców. Jej działanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby przyzębia i próchnicę, wrzody żołądka, infekcje dróg moczowych, a także choroby serca.Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy, które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów.  

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki roślinne, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, pomagając bronić się przed chorobami, także tymi najgroźniejszymi: rakiem i miażdżycą. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma aronia. Sok z aronii ma piękny kolor ciemnej, głębokiej czerwieni. Właściwości zdrowotne aronii są nie do przecenienia - to antidotum na choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i schorzenia oczu.

Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Jest w nich też dużo innych witamin – A, B1, B2, E, K, a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn. Stosuje się je w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego, chronią przed szkorbutem. Natomiast kwiaty – dzięki dużej ilości flawonoidów, antocyjanów, garbników i olejku eterycznego – stosuje się głównie przy    niestrawności, bólach gardła i dolegliwościach skórnych.

Naturalny sok z owoców goji jest źródłem witaminy C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz nerwowego, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, wspomaga system odpornościowy, oczyszcza wątrobę i nerki, wspomaga siłę wzroku, wpływa na niszczenie wolnych rodników, podtrzymuje zdrowy cholesterol, pozytywnie działa na ciśnienie tętnicze krwi, wpływa na przyswajanie węglowodanów, co zarazem obniża zawartość cukru we krwi, polepsza cyrkulację krwi w mózgu i naczyniach kapilarnych, wpływa bezpośrednio na pracę trzustki i wątroby, obniża cholesterol, itd.

 Sok z granatu hamuje inwazję komórek nowotworowych oraz zapobiega przerzutom. Powoduje wstrzymanie powstawania zmian nowotworowych płuc, prostaty, jelit, skóry oraz piersi. Granat zawiera składnik, który obniża poziom antygenu gruczołu krokowego. Działanie przeciwutleniaczy stanowi skuteczną profilaktykę w chorobach serca i układu krążenia, a także pomaga w redukcji złogów cholesterolowych w naczyniach krwionośnych. Ponadto wykazano, że sok z granatu powoduje obniżenie stężenia lipidów i glukozy we krwi. Podczas jego regularnego spożywania obserwuje się zmniejszone ryzyko niedokrwienia mięśnia sercowego. Obniża się także ryzyko zachorowania na arteriosklerozę i zmniejsza się wchłanianie złej frakcji cholesterolu LDL. Chroni przed powstawaniem nadciśnienia tętniczego krwi, działa protekcyjnie na wątrobę oraz nerki, a także ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Regularne spożywanie soku z granatu może znacząco wpływać na psychikę, uspokajając i łagodząc stany napięcia oraz stres związany z życiem codziennym.

Źródło: Ewa Dąbrowska "Ciało i ducha ratować żywieniem"
https://www.youtube.com/watch?v=1C7Brvry43c



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty