oczyszczanie wątroby



Przyroda tak mądrze stworzyła człowieka, że wszystkie wewnętrzne zmiany
są widoczne na zewnątrz. Można je rozpoznać po języku, paznokciach, ustach,
policzkach, brwiach, czole, włosach. Nawet każda zmarszczka na twarzy
świadczy o zmianach zachodzących wewnątrz naszego organizmu np. płatek
ucha świadczy o układzie hormonalnym, włosy to wskaźnik sił witalnych i stanu
układu nerwowego, broda wskaźnik sił woli i fizycznej wytrzymałości, policzki
świadczą o sile pracy serca, stan skóry na szyi – wskaźnik wieku biologicznego.
Kształt ucha sygnalizuje zmiany w kręgosłupie, język wskazuje na stan układu
pokarmowego. Budowa i kolor górnej wargi mówią o jakości naszej krwi, 
kształt nosa to silne lub słabe kości. paznokcie świadczą o stanie układu pokarmowego, 
wątroby, trzustki, nerek. Nawet charakter pisma zmienia się przy chorobie. 
Jeśli przy pisaniu końcowe wiersze przeważnie opuszczamy w dół świadczy to
o chorobach żołądka, natomiast gdy końcowe wiersze podnosimy w górę to znaczy,
że chora jest wątroba. Chodzi o to by obserwując zewnętrzne objawy móc
obronić się przed chorobami.
Niektóre zewnętrzne objawy zanieczyszczonej wątroby:
1-pojawienie się na ciele piegów, brązowych znamion i brodawek
2-brązowe plamy przy korzeniach włosów
3-zimna i wilgotna skóra ciała i rąk
4-zabarwiony na żółto spód języka
5-brak możliwości zrobienia kroku prawą noga takiej samej długości jak lewą

Przyczyny nieprawidłowej pracy wątroby:
- nadmierne spożywanie posiłków i płynów,
- nadmierne spożywanie cukru, produktów cukrowych, owoców i alkoholu,
- nadmierne spożywanie tłuszczów, olejów roślinnych oraz tłustego mięsa,
- nadmierne spożywanie posiłków gotowanych i rafinowanych,
- nadmierne spożywanie chleba(świeżego) i produktów mącznych,
- przyzwyczajenie do spożywania posiłków przed snem lub w nocy.

Profilaktyka
1-zmniejszyć ilość spożywanych posiłków
2-nie jeść śniadań
3-spożywać więcej gotowanych warzyw (30-40%) od ogólnej ilości posiłków
     na dobę
4-zimą należy jeść więcej kiszonej kapusty
5-jeść więcej twarogu, zsiadłego mleka, kefiru
6-spożywać wszystko świeżo przygotowane(nie jeść posiłków podgrzewanych
    lub z poprzedniego dnia.

MIĘKKIE OCZYSZCZANIE WĄTROBY SOKAMI WARZYWNYMI 

Pierwszy zestaw:
-marchew 300 g
-ogórek 90 g
-burak 90 g  
          
Drugi zestaw:
-marchew 270 g
-seler 130g
-pietruszka 60 g
Zastosowanie zestawów : pić rano na czczo, stosować
latem i jesienią.

Oczyszczanie igliwiem
Wziąźć 5 łyżek stołowych igliwia sosny lub świerku, drobno posiekać, 
zaparzyć wrzątkiem 0,5 litra i gotować na małym ogniu 10 minut.
Przedsedzić i wlać do termosu. Pić w ciągu dnia, małymi łykami o dowolnej porze.
Wywar należy robić codziennie świeży. W trakcie kuracji mocz będzie mętny
i zabarwiony na różne kolory. Kiedy mocz wróci do normalnego zabarwienia
(kolor jasnego piwa), kuracja powinna być zakończona. Kurację należy przeprowadzać
w lutym, marcu i kwietniu.

Skuteczność oczyszczania wątroby zależy od całkowitego zastosowania się do przepisu
i przeprowadzenia wszystkich etapów.

Etap pierwszy- wcześniejsze przygotowanie, "złagodzenie" organizmu.
Jest to niezbędne do tego by rozluźnić, nagrzać i nawilżyć organizm.
"Złagodzenie" organizmu można osiągnąć korzystając z sauny lub biorąc 
gorąca kąpiel, takich zabiegów powinno być przynajmniej 5 (po 10-20min).
Najważniejsze by poczuć po takim zabiegu łagodzącym rozluźnienie , zrelaksowanie 
i rozgrzanie całego ciała. Ułatwia to olejki kąpielowe.



 

 http://sklep.benedetto.com.pl/produkty/kosmetyki/do-kapieli/olejki,2,7853




Ostatnie"złagodzenie" należy przeprowadzić przed głównym zabiegiem oczyszczającym.
Etap drugi
3-4 dni przed oczyszczeniem żywic się tylko produktami pochodzenia roślinnego,
pić 0.5 litra świeżo wyciśniętego soku z buraka+jabłek w porcji(1:4)
codziennie na noc pić napar z ziół przeczyszczających



 Etap trzeci
Oczyszczanie właściwe najlepiej przeprowadzać pod koniec tygodnia
(piątek, sobota, niedziela)
12 dzień przez cały dzień pić tylko sok w dowolnej ilości
Gdy chce się jeść pijemy sok, gdy chce się pic pijemy sok (burak+jabłko1:4)

Buraki to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez
medycynę naturalną. Nad Morzem Śródziemnym burak jest
popularny od 4000 lat. Działanie lecznicze buraka cenili też medycy
starożytnego Babilonu i nic dziwnego, bo burak ma naprawdę
lecznicze właściwości, a zawdzięcza je betalainom- tym samym
barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Barwniki
zawarte w buraku należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy
i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.
Dzięki nim mamy lepszą odporność, woniej się starzejemy
i zapobiegamy nowotworom. Szklana soku z buraków uchroni
przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.
Burak zapobiega anemii, wspomaga leczenie białaczki.
Kwas foliowy w który obfitują buraki nie tylko warunkuje
prawidłowy rozwój płodu, ale też pomaga usunąć z krwi
homocysteinę - jej wysoki poziom może powodować choroby
serca. Buraki pomagają unormować prawidłowy poziom
cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.
Powinni je jadać nadciśnieniowcy, badacze bowiem  
udowodnili, że azotany obecne w soku z buraka podnoszą we krwi
stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu.













pomocne linki:
 http://sklep.benedetto.com.pl/janowiec-ziele-eko-25g-dary-natury,3,8988,5674#productBM
http://sklep.benedetto.com.pl/herbatka-odtruwajaco-oczyszczajaca-fix-100-g-40-sa,3,8987,2725

Komentarze

Popularne posty