odtruwanie i oczyszczanie organizmu
Jelito jest najważniejszym immunologicznym organem naszego organizmu Uzbrojenie jelita stanowi 100 milionów komórek nerwowych otulających troskliwie trawienny szlak. Zabezpieczenie tej drogi jest bardziej dokładne niż rdzenia kręgowego. Nic się nie dzieje bez przyczyny,
więc i tu nie ma przypadku. Okazuje się, że mamy w układzie pokarmowym do czynienia z drugim mózgiem – swoistym „brzusznym mózgiem”. W organizmie ludzkim jest mnóstwo sprzężeń zwrotnych. Wszystkie organy oddziałują ze sobą, przesyłają informacje itd. Najnowsze badania prowadzone m.in. przez Michaela Gersohna (amerykański neurogastrolog, szef wydziału anatomii i biologii komórkowej Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku) wykazują, że system trawienny i procesy psychiczne zachodzące w organizmie są bardziej sprzężone, niż do tej pory przypuszczano. Odkrycia naukowe w dziedzinie neurogastrologii świadczą, że system nerwowy ulokowany w układzie pokarmowym ma olbrzymi wpływ na naszą psychikę. Układ pokarmowy – to niesamowita maszyneria, w której przeprowadzane są szalenie skomplikowane
procesy analizy składu chemicznego pożywienia, zawartości w nim soli mineralnych, wody itp.Czy mózg steruje tymi wszystkimi procesami? Sztab może wydawać rozkazy,
więc i tu nie ma przypadku. Okazuje się, że mamy w układzie pokarmowym do czynienia z drugim mózgiem – swoistym „brzusznym mózgiem”. W organizmie ludzkim jest mnóstwo sprzężeń zwrotnych. Wszystkie organy oddziałują ze sobą, przesyłają informacje itd. Najnowsze badania prowadzone m.in. przez Michaela Gersohna (amerykański neurogastrolog, szef wydziału anatomii i biologii komórkowej Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku) wykazują, że system trawienny i procesy psychiczne zachodzące w organizmie są bardziej sprzężone, niż do tej pory przypuszczano. Odkrycia naukowe w dziedzinie neurogastrologii świadczą, że system nerwowy ulokowany w układzie pokarmowym ma olbrzymi wpływ na naszą psychikę. Układ pokarmowy – to niesamowita maszyneria, w której przeprowadzane są szalenie skomplikowane
procesy analizy składu chemicznego pożywienia, zawartości w nim soli mineralnych, wody itp.Czy mózg steruje tymi wszystkimi procesami? Sztab może wydawać rozkazy,
ale musi najpierw dysponować dokładnymi informacjami. Takie informacje docierają do mózgu. Okazuje się, że 90% włókien nerwowych prowadzi z układu pokarmowego do mózgu, a nie odwrotnie. Jak w armii – od grup rozpoznawczych docierają informacje do sztabu. W dodatku to one żądają konkretnych działań. Fałszywe informacje lub ich brak powodują, że sztab wydaje
nieprawidłowe decyzje. Podobnie w układzie pokarmowym – informacje płynące z brzucha są istotniejsze od informacji
spływających z mózgu. To w układzie pokarmowym odbywa się analiza setek tysięcy niebezpieczeństw i toksyn. To tutaj rozpoznaje się składniki trafiające do brzucha – zdrowe czy szkodliwe, przyjaciel czy wróg? To tu odbywa się analiza potrzeb: jakich enzymów, hormonów, kwasów potrzeba w danej chwili i o jakim składzie? Jakie mechanizmy należy włączyć, a jakie wyłączyć? Jakie systemy alarmowe i obronne należy uruchomić w przypadku zagrożenia? Czy wystarczą jedynie skurcze i zwykłe wymioty, czy trzeba zaangażować bardziej wyrafinowane metody? Jak donoszą raporty brytyjskich lekarzy, aż ok. 90% wszelkich chorób i dolegliwości wynika bezpośrednio lub pośrednio, z nieczystego jelita grubego, narażonego na przechowywanie gnijącego i fermentującego stolca, który jest doskonałym środowiskiem dla wylęgu nadmiaru bakterii gnilnych, fermentacyjnych i pasożytów. Co powinniśmy zrobić, by odtworzyć funkcje jelita (zwłaszcza grubego) i zwiększyć w ten sposób możliwości obronne naszych organizmów? 1. Oczyścić jelita i znormalizować pH (niskokwaśny) środowiska jelita. Pozwoli to zlikwidować główne źródło zanieczyszczenia, odciąży system oczyszczania oraz usunie źródło ucisku na organy wewnętrzne (żołądek, wątrobę, nawet serce – poprzez przeponę). Tym źródłem ucisku są wybrzuszenia jelita spowodowane kamieniami kałowymi. Czy te organy – uciskane cały czas przez rozpierające jelita kamienie kałowe mają szansę pracować normalnie?
nieprawidłowe decyzje. Podobnie w układzie pokarmowym – informacje płynące z brzucha są istotniejsze od informacji
spływających z mózgu. To w układzie pokarmowym odbywa się analiza setek tysięcy niebezpieczeństw i toksyn. To tutaj rozpoznaje się składniki trafiające do brzucha – zdrowe czy szkodliwe, przyjaciel czy wróg? To tu odbywa się analiza potrzeb: jakich enzymów, hormonów, kwasów potrzeba w danej chwili i o jakim składzie? Jakie mechanizmy należy włączyć, a jakie wyłączyć? Jakie systemy alarmowe i obronne należy uruchomić w przypadku zagrożenia? Czy wystarczą jedynie skurcze i zwykłe wymioty, czy trzeba zaangażować bardziej wyrafinowane metody? Jak donoszą raporty brytyjskich lekarzy, aż ok. 90% wszelkich chorób i dolegliwości wynika bezpośrednio lub pośrednio, z nieczystego jelita grubego, narażonego na przechowywanie gnijącego i fermentującego stolca, który jest doskonałym środowiskiem dla wylęgu nadmiaru bakterii gnilnych, fermentacyjnych i pasożytów. Co powinniśmy zrobić, by odtworzyć funkcje jelita (zwłaszcza grubego) i zwiększyć w ten sposób możliwości obronne naszych organizmów? 1. Oczyścić jelita i znormalizować pH (niskokwaśny) środowiska jelita. Pozwoli to zlikwidować główne źródło zanieczyszczenia, odciąży system oczyszczania oraz usunie źródło ucisku na organy wewnętrzne (żołądek, wątrobę, nawet serce – poprzez przeponę). Tym źródłem ucisku są wybrzuszenia jelita spowodowane kamieniami kałowymi. Czy te organy – uciskane cały czas przez rozpierające jelita kamienie kałowe mają szansę pracować normalnie?
2. Odtworzyć perystaltykę jelit i prawidłową budowę ścianek jelit. Pozwoli to jelitu w pełnowartościowy sposób pełnić swoje funkcje zakłócone:rozciąganiem jelita przez kamienie kałowe, działaniem produktów toksycznych, brakiem naturalnego pożywienia, deficytem witamin, zwłaszcza
witaminy A, używaniem środków przeczyszczających. 3. Odbudować mikroflorę jelita grubego. Pozwoli to na :unormowanie się pełnowartościowego
witaminy A, używaniem środków przeczyszczających. 3. Odbudować mikroflorę jelita grubego. Pozwoli to na :unormowanie się pełnowartościowego
odżywiania dzięki dodatkowym substancjom odżywczym iwitaminom syntetyzowanym przez „dobre”
bakterie,uregulowanie się ciepłodajnych i energetycznychfunkcji jelita, co doprowadzi do unormowania się ogrzewania całego organizmu,znormalizowanie się i wzrost mocy całego systemu immunologicznego
organizmu.
Profilaktyka:
1.Ograniczyć spożywanie następujących produktów: mięsa, czekolady, słodyczy, cukru,
krowiego mleka, jaj, białego chleba. 2.Pić rano i wieczorem po jednej szklance kefiru. 3.Dokładnie żuć pokarmy (każdy kawałek żuć od 35 do 50 razy). 4.Nie pijać w trakcie jedzenia. 5.Zmniejszyć spożywanie kawy i herbaty Test na sprawdzenie prawidłowej pracy jelita grubego: należy wypić 2 łyżki stołowe świeżego soku z buraka. Jeśli po 4 godzinach mocz zabarwi się, oznacza, że jelito grube nie spełnia swojej funkcji.
1.Ograniczyć spożywanie następujących produktów: mięsa, czekolady, słodyczy, cukru,
krowiego mleka, jaj, białego chleba. 2.Pić rano i wieczorem po jednej szklance kefiru. 3.Dokładnie żuć pokarmy (każdy kawałek żuć od 35 do 50 razy). 4.Nie pijać w trakcie jedzenia. 5.Zmniejszyć spożywanie kawy i herbaty Test na sprawdzenie prawidłowej pracy jelita grubego: należy wypić 2 łyżki stołowe świeżego soku z buraka. Jeśli po 4 godzinach mocz zabarwi się, oznacza, że jelito grube nie spełnia swojej funkcji.
oczyszczanie kefirem
1. Pierwszy dzień; wypić 2,5 litra kefiru w 6 dozach wraz sucharkami z czarnego pieczywa (nie spożywać żadnych posiłków). 2. Drugi dzień; wypić 1,5 do 2 litrów soku z jabłek w dozach wraz z
sucharkami z czarnego pieczywa . Sok powinien być świeżo przygotowany, jabłka powinny być słodkie (nie spożywać żadnych posiłków). 3. Trzeci dzień; w ciągu dnia jeść tylko sałatki z gotowych warzyw (buraki, marchew, ziemniaki, można, dodać kiszone ogórki, kiszoną kapustę, cebulę, olej roślinny, wraz z sucharkami z czarnego pieczywa). Stosować dwa razy w miesiącu.
sucharkami z czarnego pieczywa . Sok powinien być świeżo przygotowany, jabłka powinny być słodkie (nie spożywać żadnych posiłków). 3. Trzeci dzień; w ciągu dnia jeść tylko sałatki z gotowych warzyw (buraki, marchew, ziemniaki, można, dodać kiszone ogórki, kiszoną kapustę, cebulę, olej roślinny, wraz z sucharkami z czarnego pieczywa). Stosować dwa razy w miesiącu.
Oczyszczanie suszonymi owocami
Śliwki suszone 400g, daktyle 200g, morele 200g, figi 200g wszystko to zemleć w maszynce do mielenia. Do otrzymanej masy dodać 200g miodu i wszystko razem wymieszać. Przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce. Pić wieczorem przed snem po 1 stołowej łyżce. Kurację należy stosować jeden raz na trzy miesiące.
Oczyszczanie warzywami i owocami
1. Pić po 1/2 szklanki soku z kapusty kwaszonej 3 razy dziennie. Stosować przez 14 dni. 2. Dwie pomarańcze obrać ze skórki na 12 milimetry, tak aby na owocach pozostał biały miąższ. Razem z białym miąższem jeść pomarańcze rano i wieczorem. Stosować przez 14 dni. 3.Dziesięć suszonych śliwek, wieczorem zalać wrzątkiem, odstawić na noc. Rano na czczo wypić wodę, śliwki zjeść. Następnie znowu zaparzać 10 suszonych śliwek. Odstawić do wieczora. Wieczorem, przed snem wodę wypić, śliwki zjeść. Kurację stosować przez 10 dni.
Źródło: dr Michał Tombak "Jak żyć 150 lat?"
1. Pić po 1/2 szklanki soku z kapusty kwaszonej 3 razy dziennie. Stosować przez 14 dni. 2. Dwie pomarańcze obrać ze skórki na 12 milimetry, tak aby na owocach pozostał biały miąższ. Razem z białym miąższem jeść pomarańcze rano i wieczorem. Stosować przez 14 dni. 3.Dziesięć suszonych śliwek, wieczorem zalać wrzątkiem, odstawić na noc. Rano na czczo wypić wodę, śliwki zjeść. Następnie znowu zaparzać 10 suszonych śliwek. Odstawić do wieczora. Wieczorem, przed snem wodę wypić, śliwki zjeść. Kurację stosować przez 10 dni.
Źródło: dr Michał Tombak "Jak żyć 150 lat?"
Komentarze
Prześlij komentarz